מערה - בית גוברין

בית גוברין

מערות בית גוברין -'אתר מורשת עולמית'



מערות בית גוברין, אשר נמצאות בתחום השיפוט של המועצה האזורית לכיש, הוכרזו 'אתר מורשת עולמית' ב-22 ביוני 2014 בכינוס השנתי ה-38 של מרכז המורשת העולמית של אונסק"ו. משמעות ההכרזה היא הכללתו של המקום ברשימה העולמית היוקרתית של האתרים הנבחרים והחשובים ביותר בעולם. ההכרזה היא כבוד גדול למדינת ישראל בכלל, ולתושבי חבל לכיש בפרט.

מערות בית גוברין

בשנים האחרונות ביקרו באתר כ-160,000 מבקרים בשנה. בעקבות ההכרזה על המקום 'אתר מורשת עולמית', אנו מקווים שתהיה עלייה ניכרת במספר המבקרים גם באזורים ובאתרים נוספים ברחבי המועצה. השלכות נוספות להכרזה הן פרסומו של האתר באמצעי התקשורת ברחבי העולם וכן הקצאת משאבים לטיפוחו ולשמירתו מפגעי האדם והטבע.
המערות מייצגות את ארץ אלף המערות בשפלת יהודה הפזורות על שטח של כ-100 קמ"ר, ושכולן מעשה ידי אדם. ההכרזה היא על השטח של גן לאומי מרשה ובית גוברין שגודלו כ-5 קמ"ר ואשר בשטחו מערות מכל הסוגים השונים והרבים של המערות בשפלה.

מספר המערות בשטח שהוכרז הוא קרוב ל-500. חלק גדול מהן הן מערכות בנות עשרות חדרים.

מדרגות מערה - בית גוברין

ישנם סוגים שונים של מערות: מחצבות אבן, נקבות בורות מים, בארות, בתי בד, קולומבריום (שובך יונים), אורוות סוסים, וכן מערות לשימושים שונים: קבורה, פולחן, אחסון, מרחץ, מסתור ועוד.

מערות בית גוברין נחצבו לפני כ-2300 שנה. המפורסמות שבהן אלו מערות הפעמונים הגדולות. השימוש האחרון בכמה מהמערות היה לפני כ-1200 שנה.

ראוי לציין כי בשונה ממקומות אחרים המערות לא שימשו למגורים מסיבה בריאותית.

אבן רחיים - בית גוברין

האתר הוגש להכרזה מטעם רשות הטבע והגנים באמצעות הוועד הישראלי לאונסק"ו של משרד החינוך ובאמצעות משרד החוץ. גופים רבים היו שותפים לדרך: המועצות האזוריות יואב ולכיש, החברה הממשלתית לתיירות, המוסדות הארכאולוגיים, אוניברסיטת בר אילן, סמינרים ארכאולוגיים, רשות העתיקות והמרכז לחקר מערות.

ד"ר צביקה צוק, הארכאולוג הראשי של רשות הטבע והגנים, מוסר: "אנו שמחים כי חוות הדעת המקצועית להכריז על מערות מרשה ובית גוברין כאתר מורשת עולמית אומצה על ידי ועדת המורשת העולמית של אונסק"ו. העבודה הרבה שהושקעה בהכנת התיק על ידי גורמים ואנשים רבים הביאה להצלחה זו. בזכות הסוגים השונים של המערות וכמותן, ומשך הזמן שלהן המשתרע על קרוב ל-2000 שנים, זכה האתר המיוחד הזה להכרתו כאתר בעל ערך עולמי יוצא מן הכלל".

אבן רחיים - בית גוברין

לדברי גב' שולי דוידוביץ, ראש המשלחת הישראלית בוועדה, "זהו יום גדול עבור ישראל. ההכרזה היום על מערות מרשה ובית גוברין מציבה את ישראל על מפת המורשת העולמית ביתר בולטות ומהווה הכרה נוספת לתרומתה החשובה של ישראל למורשת האזורית והעולמית".

זהו האתר השמיני המוכרז בישראל, והוא מצטרף לרשימת האתרים שהוכרזו עד כה והם: מצדה, עכו, העיר הלבנה של תל אביב, דרך הבשמים, התלים המקראיים, הגנים הבהאים ומערות הכרמל.

רשות הטבע והגנים מקבלת עליה להמשיך ולטפח את האתר המוכרז כיאה למורשת התרבותית של מדינת ישראל, יחד עם גופים ציבוריים וממשלתיים אחרים.

זכינו בפנינת חן ממש קרוב לבית. תושבי חבל לכיש ואורחיהם מוזמנים לבוא ולפקוד את האתר וליהנות ממגוון המערות המיוחדות שבו.

(באדיבות רשות הטבע והגנים)
מבנה עתיק - בית גוברין

על המועצה
בשפלת יהודה בין הרי יהודה למישור החוף במרחב אשקלון, שוכנת המועצה האזורית לכיש הפרושה על יותר מ- 400,000 דונם של שטחי חקלאות ושטחים פתוחים המהווים מוקד משיכה למבקרים ומטיילים אשר אינם נדרשים להרחיק נדוד כדי להיחשף לטבע ולהיסטוריה במלוא הדרם. מועצה האזורית לכיש הוכרזה רשמית ב 1956 ומאגדת בתוכה 13 מושבי עובדים, 2 מושבים שיתופיים, 4 ישובים קהילתיים ומתגוררים בה כ- 11,000 נפש. דתיים לצד חילונים, חקלאים לצד בעלי מקצועות חופשיים, אגודות שיתופיות לצד ישובים קהילתיים, וישובים וותיקים לצד ישובים חדשים.